13 Temmuz 2012 Cuma

5 Adımda Gerçek Mutluluğu Yakalama Planı



Mutlu olmak hepimizin en büyük arzusudur. Özel günlerde birbirimize her zaman sağlık ve mutluluk dileriz. Peki, gerçek anlamda mutlu olmanın sırrı nedir biliyor musunuz? Yapılan bilimsel araştırmalar, gerçek mutluluğun peşindeki avcılar için 5 maddede mutlu olmanın yolunu açıklamışlar. 


1. Pozitif hisleri ön plana çıkarmak... 


Zevk, çoşku, sıcaklık, rahatlık vb. olumlu hislerinize daha çok değer verin. 


Tabi, gündelik yaşam içerisinde bütün gün pozitif duygular içerisinde olmak oldukça zordur. Kuzey Carolina Üniversitesi'nden Psikologlar da bunu kabul ederek, belli derecede çoşkuyu korumanın yeterli olacağı görüşündeler. Bu sebeple, insanların birbirileri ile konuşmaları sırasındaki kullandıkları olumlu ve olumsuz ifadelerin oranını hesaplamışlar. Ve, çıkan sonuca göre, diyaloglar sırasında 3/1 olumsuz ifadelerin baskın çıktığı anlaşılmış. İnsanların öncelikle dertlerini ve olası sorunlarını paylaştığı, o anki hissiyatlarına göre ise mutluluklarını daha azaktardıkları görülmüş. Uzmanlar bu tip durumların, kişisel motivasyonu etkilediği gibi, her iki tarafın da üreticiliğini zedeleyen etkenler olduğu konusunda hem fikirler. Yapılması gereken; nasıl bir sorunumuz olduğunda yakınımızda bir dost arıyorsak, mutlu olduğumuz anları da paylaşmak için aynı çabayı sarf etmemizdir. Böylelikle olumlu etkileşim ile kendi mutluluğumuzu daha da arttırabiliriz. 


2. Kendinizi meşgul edin... 


Yoğun bir tempoda bir iş ile meşgul olurken, bilincimiz tamamen yaptığımız işe odaklanır. Bu da, zhnimizi olumsuz düşüncelerden uzak tutmak için en güzel yöntemlerden biridir. Aynı şekilde, arkadaşar ve aile ile birlikte yaratılan meşguliyetler de mutluluk için önemlidir. Bu şekilde, boş kalmaktan kaynaklanan isteksizlik, olumsuzluk ve yetersizlik hislerinden kendimizi koruyabiliriz. 


3. İlişkilerinizin seviyesini yükseltin... 


Mutluluk paylaştıkça artar derler. Aynı durum, sağlıklı ilişkler yaşayan insanlar için de geçerlidir. Arkadaşlık ilişkilerinde verici olmak ya da özel ilişkilerimizde mümkün olduğunca egodan uzak ve açık ifadeler ile iletişim kurmak, gerçek mutluluğu elde etme yolunda çok önemlidir. 


Araştırmacılar, insanların bir dosttan ya da bir aile yakınından gelen olumlu bir haber karşısındaki tutumlarını incelemişler. Ve, sağlıklı bir diyalog için bu noktada herkesin "aktif ve yapıcı bir rol üstlenmeyi" bilmesi gerektiğini ortaya çıkarmışlar. Bir yakınımızı mutlu gördüğümüzde, bunun nedenini mutlaka sormamız gerektiğini, onu mutlu edeni bizimle de paylaşmalarını teklif etmenin bizi de mutlu edeceği konusunda hem fikirler. 


4. Hayatın anlamını bulmak için araştırın, düşünün... 


Her insan bir yaşama amacı ister! Birşeye ait olmak ve bir amaç uğruna mücadele etmek için yaşamak ister... Özellikle de yaşamımızın büyük bir bölümünü iş hayatında geçirdiğimizi düşünürsek, yaptığımız işi severek ve isteyerek yapmanın bizi daha mutlu edeceği kesin. Bu durumda, araştırmacılar kişilerin kendilerine şu soruları sormalarını öneriyorlar: 


a. İşteki mevcut göreviniz için ideal bir tanımlama yapın ve kendinize yeni sorumluluklar istiyor muyum sorusunu sorun. 


b. Yaptığınız ideal iş tanımlamasının, mevcut olan işiniz ile farkı nedir? 


c. “İdeal” olan farklılıkları gerçekte neden elde etmek istiyorsunuz? 


d. “İdeal” olanı elde etmenizi sağlayacak şey nedir? 


Yukarıdaki sorunların yanıtları karşısında, ideal olan sizi daha çok mutlu edecek ise, amacınız bunlar gerçekleştirmek olmalıdır. 


5. Başarılı bir insan olun... 


Başarı, aynı zamanda olumlu tavırları da beraberinde getirir. Bunun mutlaka işle ilgili olmasına ya da çok para kazanmanız anlamına geldiğini sakın düşünmeyin. Başarı, yeni bir dil öğrenmek, bilmediğiniz bir konuda eğitim almak ve hatta resim yapmak bile olabilir. Başarı, herkes için değişken bir kriterdir. Bazen geçmişi değerlendirmek de şimdiki mutluluğunuzu oluştırmanıza tahmininizden daha çok yardımcı olabilir. Örneğin, geçmiş yaşamınızı 5'er, 10'ar yıllık bölümlere ayırabilir ve bu yıllar arasında başarılarınızın ne olduğunu tespit edebilirsiniz. Sonrasında, bu başarıları nasıl elde ettiğinizi, o zamanki koşulların neler olduğunu ve o zamandan bu yana aynı konuda ne gibi değişklikler olduğunu düşünün. Ardından, gelecek 5 ve 10 yıllık dönem içerisinde neleri başarmak istediğinizi yazın. Geçmişteki başarılarınız ile gelecektekileri yan yana koyun ve bırakın gelecek, geçmişin ihtaşamı ile size güven ve umut versin. 


Hepinize, mutluluğun peşinde harika bir yaşam dileriz... 


-alıntıdır-

Hiç yorum yok: