21 Nisan 2012 Cumartesi

Zanotta Marka Kanepeyi Sevdim :)



Giriş: Savaş yıkıntıları arasında Modernizm'in keşfi. Gelişme: Teknolojik devrimlerin rüzgârıyla üretimde endüstrileşme. Sonuç: Tasarımcıların ütopyalarıyla sektör arasında pazarlama köprüsü oluşturmak. 
     
     Mobilya endüstrisinde 50. kuruluş yıldönümünü kutlayan İtalyan tasarım devi Zanotta'nın başarı hikâyesi yazılsaydı, kuşkusuz, kurgunun iskeletini oluşturan anahtar cümleler bunlar olurdu. 1954'te Milano'da, geleneksel kanepeler üretmekle yola çıkan Aurelio Zanotta, firmanın kısa sürede teknolojik ve formal buluşlarla İtalyan tasarım endüstrisinin lider markalarından biri olmasının arkasındaki en güçlü isim.
     
     Mobilya ve ev aksesuarları endüstrisinde ''yaratıcılık'' furyasının yaşandığı ''50''li ve ''60''lı yıllarda, birçok firma uluslararası prestije sahip olmakla birlikte, tasarım ve üretimin esaslarını kavramaktan uzaktı. Aurelio Zanotta, çağının çok ötesindeki yaratıcı ruhu ve girişimci ticarî zekâsı sayesinde, hem kültür hem de kâr yaratmanın mümkün olduğunu göstererek endüstrinin ikon isimlerinden oldu.
     
      Kısa sürede koltuk, sandalye, kanepe, masa, dolap ve ev aksesuarlarıyla ürün yelpazesini genişleten Zanotta, bu 50 sene içinde ünlü yaratıcılara da ev sahipliği yaptı. Achille Castiglioni, Marco Zanuso, Ettore Sottsass, Joe Colombo, Allessandro Mendini, Enzo Mari ve Bruno Munari gibi tasarımcıların Zanotta markası altındaki üretimleri firmayı bir mobilya devi haline getirmekle kalmadı; aynı zamanda İtalya'nın dünya tasarım endüstrisinde bugünkü liderlik konumuna ulaşmasını da hızlandırdı.
     
     1965 yılında, endüstriyel olarak üretilen ilk kanape olan Willie Landels tasarımı''Throw-Away''; 1967'de yaratılan ilk şişme plastik koltuk ''Blow''; Gatti, Paolini ve Teodoro'nun 1969'da tasarladığı, içi polisitrin parçacıklarla dolu anatomik koltuk ''Sacco''... Ve tasarımı teknolojinin son olanaklarıyla birleştirerek mobilya endüstrisinde pek çok ilki gerçekleştiren Zanotta'nın tasarım tarihinde yeni sayfalar açan diğer pek çok üretimi bugün MOMA, Centré Pompidou ve London Design Museum gibi müzelerin koleksiyonlarında yer alıyor. Dünyanın 60 farklı ülkesine ihracat potansiyeli ve sektörün nabzını tutan ürün yelpazesiyle Zanotta, tasarımda 50. doğum gününü kutluyor. 

Bilgi http://www.evdose.com adresinden alınmıştır.

Hiç yorum yok: