Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Zehra Akören sıcaklara karşı etkili, vücudunuzu toksinlerden arıtan, metabolizmanızı da hızlandıran özel içecek tarifleri verdi.

- AVAKADO-ŞEFTALİ
1 olgun dilimlenmiş avakado,
2 kaşık tofu krem peynir,
1 bardak taze sıkılmış şeftali veya kayısı suyu,
2 tatlı kaşığı bal,
3,5 çay kaşığı sıvı vanilya,
2 kap buz.
Blenderdan geçiriniz.


- KARIŞIK LİMONATA
2 çay bardağı yeşil limon suyu (taze sıkınız)
2 çay bardağı limonata,
2 çay bardağı portakal suyu,
1 kap maden suyu,
Limon dilimleri-buz.


- LİMON YAPRAĞI ve PAPATYA ÇAYI
2 kaşık kuru papatya,
2 kaşık kuru limon yaprağı,
1/3 kap bal,
6 su bardağı suyu kaynatın. Ateşi kapatıp malzemeleri ilave ediniz, ağzı kapalı 10 dakika dinlendiriniz. Süzünüz ve bal karıştırarak sıcak veya buzlu içebilirsiniz.


- LAVANTALI LİMONATA
4 adet taze sıkılmış limon suyu,
1 kaşık kurutulmuş lavanta,
1 kaşık bal,
5 su bardağı suyu, 2 limon kabuğu rendesi ile kaynatıp süzünüz. Lavanta ilave edip 10 dakika demlendirip süzünüz. Bal, limon suyu ile karıştırınız.


- BÖĞÜRTLEN+YOĞURT
3 kap böğürtlen,
1 kap light yoğurt,
1 kap light süt,
3 tatlı kaşığı bal,
4-5 kakule tohumu.
Malzemeleri blenderdan geçiriniz.


- MUZ+YOĞURT
1 muz,
2 yemek kaşığı yoğurt,
1-2 tatlı kaşığı bal,
2 çay kaşığı keten tohumu,
Buz.
Keten tohumunu önce blenderdan geçiriniz. Diğer malzemeleri de ilave ederek blenderdan geçiriniz. Buz koyabilirsiniz


- HAVUÇ+MANGO
2 çay bardağı taze sıkılmış havuç suyu,
1 çay bardağı kuş başı doğranmış mango,
1 çay bardağı buz,
1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil,
1 çay kaşığı acı biber sos.
Malzemeleri blenderdan geçiriniz.


- ÇARE ÇAYI
2 tatlı kaşığı yaseminli yeşil çay veya kuşburnu, ıhlamur, ada çayı, 3-4 kakule, 2 cm kabuk tarçın,
Fındık büyüklüğünde kök zencefil,
3 adet karanfil.
Çay makinesine 4 su bardağı su koyarak damıtınız. Sıcak-soğuk içebilirsiniz


- NAR+YABAN MERSİNİ
1 bardak nar suyu,
1 çay bardağı yaban mersini, 1 çubuk tarçın.
Malzemeleri kaynatmadan kısık ateşte 10 dakika haşlayıp, tarçını çıkarınız. Maden suyu ve buz ilave ediniz.