5 Haziran 2012 Salı

Sizin çocuğunuz hangisi?


Lider...

İşbirlikçi...

Hayalci…

Geçen hafta,  Şölen CEO'su Elif Çoban ve Şölen Pazarlama ve Uluslararası İş Birimi Direktörü Şenol Keserlioğlu’yla sohbet ettik.  Görüşmemizde, tüketicileri daha iyi anlayıp tanımlayabilmek için Garrison Group ile birlikte yaptıkları segmentasyon çalışmasından söz ettiler.  Türkiye’deki tüketicileri yaşam evrelerine göre 5 ana gruba ayıran  çalışma 1600 kişilik bir örneklemde yapılmış. Araştırmanın çocukları analiz eden bölümü çok ilginç. “Oyun modeli”üzerine kurulu bu araştırma,  çocukları oyun oynarken gösterdikleri yaklaşımlara ve tepkilere göre “Ben-merkezci, görev adamı, tedbirli, hayalci, iş birlikçi ve lider” olmak üzere altı temel kategoriye ayırıyor: Şölen’in araştırmasının sonuçlarına göre çocuklarımız en çok “Lider”liği istiyorlar. Görev Adamı olmaktan pek hoşlanmıyorlar. Bugünün küçüğü
yarının büyüğü… Çocuklarını ve kendilerini  yakından tanımak isteyenlerin sonuçları okumasında
fayda olabilir.
 
100’den fazla ülkeye ihracat
Unlu mamüller olarak adlandırılan bisküvi, kek ve çikolata kategorisinde, sadece çocuklara yönelik olarak üretilen ürünler son iki yılda yüzde 50 büyüdü. 100’den fazla ülkeye 157 milyon dolar değerinde ihracat yapan Şölen de,  Ozmo markasıyla hem iç pazarda hem de bölgedeki rekabet gücünü artırmak için yeni yatırımlar yapıyor.

Lider mi? işbirlikçi mi? Hayalci mi?

Liderler çoğunlukta (%22)
Şölen’in araştırmasına göre ülkemizde çocukların büyük bir bölümü (yüzde 22) lider olmaktan hoşlanıyor. Bu çocuklar, oyunu seçmekten, yönetmekten, kuralları koymaktan ve diğer çocuklara roller biçmekten zevk alıyorlar. İddialı ve zorlayıcılar. Kaybetmeyi sevmiyorlar, ama kararlı oldukları için bununla başa çıkabiliyorlar.  Oyun grubu içinde pek çok lider tipli çocuk olduğunda,  en düşük uzlaşma skoruna sahip olan çocuğun diğerlerini yönetme olasılığı artıyor. 

İşbirlikçi  (%18)
 İş birlikçi çocuk etkileşime açık, cana yakın ve sosyaldir. Grup oyunlarını sever. İlgi odağı-merkezi olmak veya oyunu yöneten kişi olmak umurlarında değildir. Oyunlar oynanırken ikincil rolleri almaya gönüllüdürler (örneğin, evcilik oynarken anne rolü yerine abla rolü almak gibi). İş birlikçi bir çocuğun arkadaşlarını mutsuz etmemek adına bir oyunu kazanmayı reddederken görebilirsiniz. Neredeyse herkesle iyi geçinip oyun oynarlar.
 
Hayalci / hayalgücü yüksek (%19)
Hayalci çocuk hayal gücünü kullanarak hareket eder. Uzlaşmacı yönleri yüksek olduğundan bazen bireysel ihtiyaçlarından çok grup oyunlarına odaklanabilir. Meraklıdır ve  çok soru sorar. Çevresini keşfetmek hoşuna gider. Genç yaştan, kabul gören gerçeklere meydan okur. İçinden geldiği şekilde hareket eder Aynı anda birkaç oyun arasında kolaylıkla
geçiş yapabilir. Diğer çocuklar tarafından kabul edilir ve saygı görür.

Tedbirli (%14)
Tedbirli çocuk kararlıdır ve güvenliği, riske yeğler. Oyun oynarlarken kuralları çiğnemezler ya da yeni kurallar yaratmazlar. Daima bir sonraki adımı sorarlar ve gündemin gidişatını bilmekten hoşlanırlar. Önlemler almayı severler. Kontol en çok bu şekilde ellerinde olduğundan yalnız oynamayı yeğlerler. Genellikle sessiz olurlar ve utangaç olarak algılanırlar. Buna rağmen çok duygusal, merhametli,nezaketli olurlar ve grup oyunu oynanacak ise herkesi oyunun içine beraber oynayacak şekilde dahil etmeye çalışırlar.

Görev Adamı (%13)
Görev Adamı bireysel yetenekleriyle motive olur ve kendisi neyi seçmiş ise onu bitirmek için hareket eder. Başarılarından gurur duyar, görevini, işini bitirmemeyi sevmez. Oyun oynayacağı zaman oyuna hazırlık ve uygulama konularına çok  önem verir. Sıradışı düşünmez.  Yoktan yeni bir oyunu başlatamaz. Kendisine bir görev verilmesini ve bunu tamamlamayı yeğler. Bireysel olarak oynamayı tercih eder. Bu sayede süreç ve en önemlisi sonuç üzerinde kontrole sahip olur. 

Ben Merkezci (%14)
Ben merkezci çocuk, ilgi odağı olmak ister.  Uzlaşmacı değildir. Oyun oynadığı zaman grubun değil, kendi bireysel keyif ve memnuniyetine bakar. Duygusal olarak biraz kararsız ve istikrarsızdır. Çok az bir uğraşma ile hemen vazgeçebilir. Kolayca yakınır, sızlanır, yalan söyler ve agresif tavırlar sergiler. İstediklerini elde etmek için ellerinde bulunan tüm araçları kullanır. Grup içinde problem yarattğı için uzun süreli oyun arkadaşı bulmakta zorluk çekebilir. 


Capital Dergisi'nden alınmıştır. 

Hiç yorum yok: